boldizsár ildikó

Meseterápia könyvek

Aligha túlzás azt állítani, hogy Boldizsár Ildikó Meseterápia könyvei egyfajta forradalmat indítottak el a hazai pedagógiában.

A meseterápia lényege, hogy a hagyományos mesék, értsük ez alatt a magyar népmeséket, de más nemzetek tradicionális meséit is hihetetlenül mély rétegekkel bírnak.

Ezek a mesék tulajdonképpen tanítások, amelyek célja, hogy az ember számára válaszokat adjanak bizonyos kihívásokra, speciális élethelyzetekre. A mese jelképeivel és képeivel a kamaszkor élethelyzeteire, vagy bármely más élethelyzetre nyújthat tudat alatti tanítást.

A módszert ma már egyetemi kurzusok keretében is tanítják, és egyesület, képzéseken terjesztik és népszerűsítik. Boldizsár Ildikónak már számos könyve megjelent a témában, amelyben a gyermekektől a felnőtt férfiakig próbál útmutatót nyújtani abban, hogy a mesék és azok képei és szereplői milyen tanításokat tartogatnak a nyitott szívű érdeklődő számára.

A mai világban a népmesék talán már nem olyan népszerűek, mint egykor. Boldizsár Ildikó elmélete ugyanakkor jól mutatja miért is maradtak meg ezek a mesék akár ezer éveken át, miközben birodalmak dőltek össze. ezek a népmesék az emberi élet kvintesszenciája, amelyek akkor is hatnak, ha nem értjük őket, csak a felszínüket. Olvassuk tehát őket mind gyakrabban gyermekeinknek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.