Megduplázódott a Tiszazugban költő parti fecskék és gyurgyalagok száma

Csaknem kétszer annyi telepesen fészkelő madár költött idén a Tiszazugban, mint tavaly: a parti fecskék, gyurgyalagok ez év nyarán több mint ezerötszáz, míg tavaly hétszáznál is kevesebb üregben költöttek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei térségben – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) regisztrált kunszentmártoni madármegfigyelője csütörtökön.

Katona Mihály elmondta, hogy a parti fecskék, gyurgyalagok tizennégy különböző helyen fészkeltek ezen a nyáron a Tiszazugban, a telepesen fészkelő madarak összesen 2646 üregét számolta össze Sallai Zoltánnal, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársával. Az üregek közül 1597-ben költött madárpár, nagy részében parti fecske, 128-ban pedig gyurgyalag. Ez a szám több, mint duplája a tavalyinak, amikor csak 686 fészekben költöttek madarak – jegyezte meg.
A madármegfigyelő arról is beszámolt, hogy a legtöbb, pontosan 2150 üreget, a tiszasasi homokbánya fészkelőhelyén találták, amelyből 1290-ben költöttek madarak, 95 százalékban parti fecskék, 5 százalékban gyurgyalagok.
Mint mondta, a Tiszazugban költő madarak számának növekedése valószínűleg a térség környékén található partfalak elgyomosodásának következménye, amelyeket így a madarak kevésbé látogatnak.
Katona Mihály hozzátette, hogy a gyurgyalagok már augusztus végén útra keltek, a parti fecskék közül azonban több itt marad szeptember elejéig. Érdekességként szólt arról, hogy a gyurgyalag a legkevesebb ideig itt tartózkodó költöző madár, május végén, június elején érkezik és augusztus végén, szeptember elején már útnak indul. Ezzel szemben a nem telepesen fészkelő, hanem fészekrakó mezei pacsirta igen korán, már február végén megérkezik és csak november végén kel vándorútra, így a leghosszabb ideig itt tartózkodó költöző madár. Öt-hat évvel ezelőtt február 10-én még hó volt, amikor már hallották Kunszentmártonban a mezei pacsirta énekét és látták is a madarat – tette hozzá.
Katona Mihály 1968 óta figyeli, tanulmányozza a madarakat, hogy adataival segítse a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját. Az egyik legérdekesebb “felfedezése” 1999 nyarán történt, amikor egy szelevényi fészekben egyszerre hat kisgólya született – idézte fel.

(Forrás:mti.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.