közúti baleset

Közúti baleset: vigyázzunk gyermekeinkre!!

Akármikor is indulunk útnak kocsival, motorral, kerékpárral vagy akár gyalog, mindig nagyon fontos, hogy kellően körültekintőek és elővigyázatosak legyünk, mind a saját, mind a forgalom többi résztvevője érdekében. Arra persze semmi szükség, hogy fóbiánk legyen a városban vagy az országúton, hiszen a higgadt, nyugodt hozzáállás sokkal inkább válhat előnyünkre a közúti közlekedés résztvevőjeként – még vészhelyzet esetén is.

Az Európai Bizottság legfrissebb sajtóközleménye a közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatban 2016. március 31-én látott napvilágot. A közlemény szerint a 2015-ös évben 26 ezren szenvedtek halálos balesetet Európa útjain, továbbá 135 ezren sérültek meg súlyosan. Bár az elmúlt néhány évtizedben egyre kevesebb lett a közúti balesetek száma, az Európai Unió illetékes szervei mégis azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ra jelentősen csökkentsék ezeket figyelemfelhívással illetve néhány – most még nem használt – új technológia bevezetésével a közlekedésben.

A törekvéseknek köszönhetően idén 5500-al kevesebb halálos áldozata lett a szerencsétlenségeknek, mint 2015-ben. A Bizottság továbbra is arra biztatja az Európai Unió tagállamait, hogy az illetékes hatóságok kövessenek el mindent a szabályok betartatása érdekében.

Magyarországon az egymillió lakosra vetített statisztikák szerint 2010-ben 74, 2015-ben pedig 66 állampolgár szenvedett halálos kimenetelű balesetet az utakon – írja a janklovics.hu ügyvédi iroda oldala. A szintén egymillió főre jutó tragikus balesetek száma a legtöbb Romániában (117), a legkevesebb pedig Máltán (24) volt 2010 és 2015 között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.