kapucnis nő

Jönnek az őszi idők, védjük magunkat a megfázástól!

Sajnos a nyár véget ért és beköszöntött az ősz. Ez az időszak, a tél mellett a tipikus időszaka a légúti megbetegedéseknek.

Hogyan öltözzünk, hogy megelőzzük a betegségeket? Nos, nagyon fontos a réteges öltözködés, az őszi időszakban. Ilyenkor ugyanis igen jelentős a hőingás, azaz hajnalban akár kemény fagyok is lehetnek, míg napközben +15 C fokot is mérhetünk, ami napsütés idő mellett igen kellemes hőérzetet biztosít. Ilyenkor fontos a réteges öltözködés, azaz inkább vékonyabb ruhadarabokat válasszunk, de többet, hogy a hőmérséklet emelkedésével lehetőség legyen a ruhadaraboktól megválni.

A második amire érdemes odafigyelni, hogy testünk szabad felületein igen jelentős a hőveszteség. Különösen a fej szerepe kimagasló, ugyanis az emberi test hőveszteségének 40%-a itt történik. Erre jelenthet megoldást a sapka, de az őszi időszakban akár egy kapucnis pulóver is elegendő lehet.

A harmadik fontos ebben az időszakban a légutak védelme. Ha a torok kihűl, akkor a nyálkatermelés csökken, és immunrendszerünk védekezőképessége s hanyatlik. Ezt használják ki a kórokozók, mivel ilyen környezetben könnyebben elszaporodnak és máris kész a felső légúti fertőzés. Ezért kell gondoskodni a nyak melegen tartásáról. Ebben jelenthetnek segítséget a női garbók, vagy sálak. Használjuk őket már a kora őszi időszakban is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.