FC Barcelona

Az FC Barcelona

Az FC Barcelona egy katalán csapat Spanyalországban, az alapítót, Hans Gampernek (katalán nevén Joan) hívták. A csapat története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor is Gamper az egyik, sportra szakosodott spanyol magazinban feladatott egy hirdetést, mely szerint Barcelonában szeretne létrehozni egy football csapatot és ahhoz keresne jól játszó és lelkes játékosokat.

Felhívása nem maradt válasz nélkül. Alig egy hónap múlva már össze is állt a kezdő csapat és létrejött a klub is. Első mérkőzésüket egy angol csapat ellen játszották Bonanovában, de 1:0-ra kikaptak ellenfeleiktől. Ez a vereség mit sem vett el a játékkedvükből és kitartásuknak, illetve csapatszellemüknek köszönhetően néhány év alatt profi csapattá sikerült fejlődniük.

1909 tavaszán a klub beköltözhetett első önálló stadionjába is. Ez egészen 1922-ig adott otthont a csapatnak, ekkor avatták fel ugyanis a Les Corts Stadiont.

A klub az 1920-as és az 1930-as évek között szép eredményeket zsebelhetett be, ötször nyerték meg ezen időszak alatt a rangos Katalán Kupát, illetve háromszor vihették haza a Spanyol Labdarúgó Kupát. Érdekesség, hogy ekkor a magyar származású Plattkó Ferencet is tagjai között tudhatta a klub csapata, aki végig kiváló teljesítményt nyújtott a mérkőzések alatt.

Az 1930-as években aztán mélyzuhanás kezdődött a klub történetében. A sport és a pénzügyi, gazdasági élet terén is válsághelyzettel kellett szembenézniük, amelyből úgy tűnt, nem, vagy csak igen nehezen tudnak kilábalni. A polgárháború ráadásul mondhatni teljesen szétzilálta az amúgy is gyenge lábakon álló csapatot.

Az 1940-es években Marqués de la Mesa Rsta vezetésével valamelyest kezdett stabilizálódni a helyzetük és 1942-ben ismét sikerült elnyerniük a Spanyol Labdarúgó Kupát. A győzelem új lendületet adott a csapatnak. Ezt a lelkesedést a következő szezonban a Real Madrid FC ellen vívott borzalmas mérkőzés sem tudta letörni.

Az 1950-es években a magyar származású Kubala László friss lendületet vitt a csapatba. 1952-ben például egy fontos mérkőzésen egyedül hét gólt szerzett társainak. 1957-ben a klub ismét új stadionba költözött, ekkor adták a ma is használtban levő Camp Nou-t.

Az 1960-as években két másik magyar, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor is csatlakozott az FC Barcelonához, akik Kubalához hasonlóan szintén nagyon sikeresek voltak.

Napjainkban a csapat a Real Madrid mellett Spanyolország másik nagy múltú és igazán kiemelkedő csapata, melynek hatalmas és lelkes szurkolótábora van világszerte. Ők a klubhoz köthető minden tárgyat szívesen gyűjtenek és ők azok, akiknek egy-egy internetes webshopban felcsillan a szemük, ha a mezek fc barcelona feliratot látják.

Maguk is büszkén viselik ugyanis a csapat színeit. Manapság nem csak üzletekben, hanem az interneten is rengeteg FC Barcelonás ajándéktárgyat lehet kapni. Az FC Barcelona mezek mellett bögréket, tollakat, tolltartókat, kulcstartókat, figurákat, zászlókat, plakátokat,hátizsákokat, táskákat, sálakat, sapkákat, melegítőket és egyéb dolgokat is vásárolhatnak a rajongók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.