riding bikes

Minél többet mozogjon a gyermek!

Mai világunkban egyre többször merül fel problémaként, hogy a magyar emberek keveset sportolnak, ezért európai átlagban is elhízottnak, túlsúlyosnak számítunk. Ez azonban nem csak a súlyunkra van hatással, hanem komoly egészségügyi kockázatai is vannak a mozgásszegény életmódnak. Sajnos a szülők példája ragadós, és gyermekeink is inkább ülnek a televízió és a számítógép előtt, mint hogy kimenjenek a szabadba mozogni egy jót.

Éppen ezért fontos, hogy szülőként milyen példát mutatunk a gyermekeinknek, és mennyire sikerül őket kisgyermekkoruktól kezdve a rendszeres testmozgáshoz szoktatni. Ahhoz, hogy felnőttként is életük része legyen valamilyen sporttevékenység, már gyermekkorban komolyan kell ezt vennünk, és megfertőznünk őket valamilyen mozgásformával.

Az egyik legnagyszerűbb sport a kerékpározás, mely már egészen kicsi korban, az egyensúlyérzék kialakulásával tanítható és űzhető. Ha sikerül számukra jó példával elől járnunk, és eleinte csak a csomagtartón szállítva gyermekeinket kerékpárral menni mindenhová vagy azzal kirándulni, akkor amint megtanulnak kerékpározni, már ők is jöhetnek velünk mindenhová önállóan. Később pedig családilag nagy túrákat tehetünk, például körbetekerhetjük nagy tavainkat, vagy túrázhatunk egyet kerékpárral a hegyekben. A kerékpározás egy olcsó sport, járművünket pedig bárhová elszállíthatjuk, autóra szerelhető kerékpártartó vagy vonat segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.