gyerekzsúr

Mesetorta vagy Limuzin – Milyen legyen a gyerekzsúr?

Ma már szinte kötelező elem a gyermekek születésnapjánál a zsúr, a vendéglátás és az ételkülönlegességek, és akár a limuzin.

A Kossuth Rádió, Vendég a Háznál c. műsora számolt be arról, hogy napjainkban hogy is zajlik a középosztály köreiben a gyermek születésnapja.

A megszólalók tanúsága szerint szinte kötelező a gyermekzsúrok szervezése, de nem úgy ahogy a régi időkben. Ma már az otthont tartott zsúr akár cikinek is minősülhet, ha az osztálytársak szülei tehetősek.

Van, aki uszodában tartotta születésnapi partyját, és a gyermekek kritizálták, hogy a torta „medenceszagú” lett. Mások egy-egy helyiséget bérelnek ki, például egy ugrálóvárat, vagy akár egy komplett foglalkoztatót, ahol helyet lehet adni a gyermek születésnapi partyjának. De volt olyan extrém példa is, ahol az általános iskolás gyermek limuzinnal vitte körbe barátait Budapesten.

Talán ezek csak extrém példák, de jól jellemzik azt, hogy a felső középosztály körében valami elromlott.

Nevelési szakemberek szerint az a gyermek aki fiatalkorában túl sok mindent megkap, az később felnőttként nehezebben tudja feldolgozni az élettel együtt járó kudarcokat. A szakemberek szerint a gyermeknek meg kell tanulni a korlátokat és az önmérsékletet is.

De akkor milyen legyen a gyermek születésnapja? Nos, lehet szűk körű, csak a család körében megtartott születésnap. Ez is elegendő lehet, ha a gyermek helyén van. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a gyermek a barátait is meghívja – ami jó alkalom lehet azok megismerésére – akkor is próbáljuk otthon megrendezni azt.

Jó idő esetén az udvarban sorverseny, vagy más sportos játék szervezhető, ami tökéletes lehet általános iskolás korban. Rossz idő esetén pedig közösségi játékokkal, társasjátékkal múlathatjuk az időt.

A zsúrok nélkülözhetetlen kelléke az édesség. Itt sem érdemes súlyos ezreket költeni a tortákra, egy otthon készített torta is lehet tökéletes. Ha az anyukának van egy kis kézügyessége, akár otthon is készíthet mesetortát, ami nem csak finom, de igazi különlegesség is lehet a gyermekek számára.

Az ajándékozásnál is tartsunk korlátot! A meghívott vendégek lehetőség szerint ne hozzanak ajándékot. ez csak teher a szülők vállán és kihangsúlyozza a társadalmi-jövedelmi különbségeket és versengéshez vezet. A vendégek legyenek vendégek és ne várjunk a gyermekektől ajándékot. Elegendő ha barátságukkal megajándékozzák gyermekünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.