nagyamama olvas

Amikor a nagymama mesél

Mai rohanó világunkban egyre nagyobb szerep hárulhat a nagyszülőkre. Az anyag és apa gyakran a munka világában tölti teljes életét, és a gyerek nevelése olykor az idősekre hárul. Szerencsére az idősebb generáció olyan mintákat őriz még, amit gyakran már gyermekeiknek nem adtak át, de az időskorba lépve unokáiknak még átadhatnak.

Ilyen a meseolvasás is. Ma már számtalan tanulmány, elemzés, és kísérlet mutatta ki a mesék jelentőségét a gyermekek számára. A mese hihetetlenül fontos szerepet tölt be a gyermekek lelki fejlődésében. A mesék ugyanis olyan ősi mintákat hordoznak, amely példaként szolgálhat gyermekeink számára, tudat alatti problémamegoldó képességekre tehetnek szert, és a kimondhatatlan félelmeiket is oldják.

A nagymama meséi azért is fontosak, mert közösségben történik- írja a 40plusz.hu. A TV-ben látható mese nem adja meg azokat a kulcsokat, amit az olvasott mese megad. A hallott mesében a gyermek képzeli el a mesét, így a boszorkány éppen csak annyira lesz félelmetes, amennyivel meg tud birkózni. A mesében kész képeket kap, amelyektől akár félhet is. Nem ő irányítja a képek erejét.

A lelki fejlődéshez hozzájárul a félelem és a szorongás is, gyermekünknek ezzel is meg kell tanulnia szembe nézni. A mesék ebben is segítenek. Ezért is tűnhetnek olykor félelmetesnek a magyar népmesék, holott ezeknek célja és értelme van. A TV mesék habos-babos világa éretlen, a problémákkal szembenézni képtelen gyermekeket nevel.

Nagyon fontos tehát, hogy a nagyszülők, idősek igenis üljenek le unokáikkal, olvassanak nekik mesét, ha a szülők erre képtelenek munkájuk miatt. Nem kell ragaszkodni az esti meséhez, a hétvégi meseolvasás is olyan kincseket adhat unokáink szívébe, amely talán egy párkapcsolati problémát segít majd megoldani. Idősek, olvassunk unokáinknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.